Çin’in Rusya ve Ukrayna konusundaki tutumu neden endişe kaynağı?

RAnna

Global Mod
Global Mod

PEKİN: Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden yaklaşık bir yıl sonra, Çin’in sürmekte olan çatışmada Moskova’ya askeri yardım sağlama potansiyeli hakkında yeni sorular ortaya çıkıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony, Pazar günü yayınlanan bir röportajda şunları söyledi: yanıp sönüyor ABD istihbaratının, Çin’in Rusya’ya silah ve cephane tedarik etmeyi düşündüğünü öne sürdüğünü, bunun “ciddi bir sorun” olacağını söylediği Kremlin’in savaş çabalarına dahil olduğunu söyledi.
Çin, Rusya’yı eylemlerinden dolayı eleştirmeyi ve hatta Moskova’ya saygı nedeniyle onu bir işgal olarak adlandırmayı reddetti. Aynı zamanda, tüm ulusların egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasında ısrar ediyor. Şimdi soru, Çin’in bu retorik desteği maddi desteğe dönüştürmeye istekli olup olmadığıdır.
İşte Çin’in çatışmada nerede durduğuna bir bakış.

ÇİN, UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞINDA RUSYA’YI DESTEKLİYOR MU?

Çin, Rus işgali konusunda ince – ve genellikle çelişkili – bir çizgi çekmeye çalıştı.
Çin, Rusya’nın NATO’nun batıya doğru genişlemesiyle harekete geçtiğini söylüyor. 24 Şubat 2022 işgalinden sadece haftalar önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kış Olimpiyatlarının açılışı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Pekin’de ağırladı. Çin o zamandan beri Batı eleştirilerini görmezden geldi ve bu sözünü yeniden teyit etti.
Ancak Çin, Putin’in Xi’den bu bahar beklediğini söylediği ziyareti henüz doğrulamadı.
Blinken Pazar günü NBC’de yaptığı açıklamada, Çin’in “her iki şekilde de elde etmeye” çalıştığını söyledi. “Alenen kendilerini Ukrayna’da barış için çabalayan bir ülke olarak tanıtıyorlar, ancak özel olarak, dediğim gibi, son aylarda doğrudan Rusya’nın savaş çabalarına yardım etmeye ve kışkırtmaya giden ölümcül olmayan yardım sağlanmasının zaten gördük.

ÇİN, RUSYA’YA MADDİ DESTEK VERDİ Mİ?

Şimdiye kadar Çin’in Rusya’ya verdiği destek retorik ve siyasiydi ve Pekin, Birleşmiş Milletler’de Moskova’yı kınama çabalarını engellemeye yardım etti.
Blinken, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir güvenlik konferansında, ABD’nin Çin’in Rusya’ya silah tedarik etmesinden uzun süredir endişe duyduğunu ve “Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’ya ölümcül destek sağlamayı düşündüklerine dair bizi endişelendiren bilgilere sahibiz. ” Bu, Blinken’in Çin Komünist Partisi’nin üst düzey dış politika yetkilisi Wang Yi ile Ukrayna konusunda herhangi bir gevşeme veya ilerleme belirtisi göstermeyen bir toplantıda görüşmesinden bir gün sonra geldi.
Blinken, Rusya’ya olası askeri desteğe atıfta bulunarak, “Bunun ciddi bir sorun olacağını Wang Yi ile çok net bir şekilde paylaşmam benim için önemliydi.”
ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield da Çin’in Rusya’yı silahlandırmaya yönelik herhangi bir girişiminden duyduğu endişeyi dile getirerek “bu bir kırmızı çizgi olur”.
Rus ve Çin kuvvetleri, Rusya’nın bir yıl önce Ukrayna’yı işgalinden bu yana ortak askeri tatbikatlar düzenlediler ve en son Güney Afrika kıyılarındaki önemli bir nakliye şeridinde Güney Afrika Donanması ile tatbikatlara katılmak üzere gemiler gönderdiler.

ÇİN BU KONU HAKKINDA NE SÖYLEDİ?

Wang ve Blinken arasındaki görüşmenin ardından Çin dışişleri bakanlığı, ilkelere bağlı kalarak, barışı teşvik ederek ve müzakereleri ilerleterek Ukrayna’daki ihtilafta her zaman yapıcı bir rol oynadığını belirten bir açıklama yaptı.
Bakanlık, Çin-Rusya ortaklığının “uyumsuzluk, çatışmama ve üçüncü tarafların hedef alınmaması temelinde kurulduğunu” ve ABD’nin “bir anlaşma yapma fırsatından yararlanmak için ateşe körükle gittiğini” söyledi. kâr.”
Pekin, Hindistan gibi diğer ülkeler gibi petrol ve gaz alımları da dahil olmak üzere Rusya ile normal bir ticaret ilişkisini sürdürdüğünü söylüyor. Bu ticaret Moskova için ekonomik bir yaşam çizgisi olarak görülüyor, ancak Çin’in İran’ın Moskova’ya sattığı ucuz askeri insansız hava araçları gibi Rus ordusuna doğrudan yardım sağladığına dair belgelenmiş bir vaka yok.

ÇİN RUSYA’YA YARDIM EDERSE NE OLABİLİR?

Pazar günü NBC’ye konuşan Blinken, “Bildiğimiz kadarıyla henüz bu çizgiyi geçmediler.”
Blinken, Çin’in Rusya’ya askeri desteğine yanıt olarak ABD’nin ne gibi önlemler alabileceğini belirtmedi, ancak on yıllardır en düşük seviyesine gerileyen bağların altını çizme çabaları şimdiye kadar başarısız oldu. ABD, Çin’in en son mikroişlemcilere ve üretim ekipmanlarına erişimini sınırlamaya çalıştı ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki toprak iddialarına meydan okumaya devam ediyor.
Çin için en hassas konu, Pekin’in gerekirse askeri güçle fethedilmesi için kendi toprağı olarak gördüğü özerk ada demokrasisi Tayvan’a ABD’nin verdiği destek. Tayvan, ABD savunma silahlarının önemli bir müşterisi ve artan sayıda önde gelen ABD seçilmiş yetkilisini kabul ederek Pekin’i kızdırıyor.
Bu arada ABD Kongresi üyeleri, TikTok ve Çin’e ait diğer sosyal medya platformlarının yasaklanmasının yanı sıra Çin ekonomisi ve bağımsız medyası üzerinde nihai kontrol uygulayan ve siyasi baskıyı bastıran Komünist Parti tarafından desteklenen Çinli şirketlere yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu. muhalefet. oylamak.