PEKİN: Vatandaşlar yükselen bir Covid enfeksiyonu dalgasıyla mücadele etmek için doğal ilaçlara yönelirken, Çin’deki limon yetiştiricileri için işler aniden patlama yaşıyor.
Telefonla ulaşıldığında yalnızca soyadını veren Wen adlı bir çiftçi, “Pazar yanıyor” dedi. Wen, Çin’in meyvesinin yaklaşık %70’ini üreten güneybatı Sichuan eyaletinin bir ilçesi olan Anyue’de yaklaşık 130 dönümlük (53 hektar) bir alanda limon yetiştiriyor. Daha önce sadece 5 veya 6 ton olan satışlarının geçen hafta günde 20 ila 30 tona fırladığını söyledi.
Wen’in limonlarına olan talep artışı, insanların pandemiye karşı son savaşta bağışıklıklarını güçlendirmek için C vitamini açısından zengin gıdalar almak için acele ettikleri Pekin ve Şangay gibi şehirlerden geliyor. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları tükenirken, bu, hazırlıksız bir halkın hükümetin son üç yıldır hüküm süren Covid Sıfır politikasından ani kaymasıyla nasıl mücadele etmeye zorlandığına dair bir başka örnek.
Anyue’deki Liu Yanjing adlı başka bir yetiştirici, “Son dört veya beş günde limon fiyatları ikiye katlandı” diyor. Liu, ülkenin her yerinden gelen siparişleri yerine getirmek için günde 14 saat çalıştığını söyledi. Son artıştan önce, limonlar yarım kilo başına 2 veya 3 yuan veya yaklaşık 30 ila 40 ABD senti karşılığında satılıyordu. Şimdi onlar 6 yuan, dedi.
Yerel basına göre, taze ürünler satan bir e-ticaret platformu olan Dingdong Maicai’de portakal ve armut da dahil olmak üzere diğer meyvelerin satışları da artıyor. Bazı Çinliler, soğuk ve tatlı meyvenin özellikle hasta olduğunuzda iştahı artırabileceğine inandıkları için, konserve sarı şeftali çok aranan başka bir öğedir. Bir rapora göre, Alibaba Group Holding Ltd’ye ait bir süpermarket zinciri olan Freshippo’da ürünün satışları yaklaşık %900 arttı.
Geçen ay, Çin’in meyve ve sebze yetiştiricileri, ülkenin ulaşım üzerindeki katı virüs kısıtlamalarının etkisi nedeniyle tonlarca taze ürünün birikmesinden endişe duyuyorlardı. Wen, Anyue köylerindeki limon fiyatlarının neredeyse sıfıra düştüğünü ve bunun da yetiştiriciler için ağır kayıplara yol açtığını söylüyor. Artık hepsi değişti.
Yetiştirici arkadaşı Liu, “Görünüşe göre insanlar limonların iyi olduğunu birdenbire fark ediyor” diyor. Umarım bu farkındalık devam eder” dedi.
Telefonla ulaşıldığında yalnızca soyadını veren Wen adlı bir çiftçi, “Pazar yanıyor” dedi. Wen, Çin’in meyvesinin yaklaşık %70’ini üreten güneybatı Sichuan eyaletinin bir ilçesi olan Anyue’de yaklaşık 130 dönümlük (53 hektar) bir alanda limon yetiştiriyor. Daha önce sadece 5 veya 6 ton olan satışlarının geçen hafta günde 20 ila 30 tona fırladığını söyledi.
Wen’in limonlarına olan talep artışı, insanların pandemiye karşı son savaşta bağışıklıklarını güçlendirmek için C vitamini açısından zengin gıdalar almak için acele ettikleri Pekin ve Şangay gibi şehirlerden geliyor. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları tükenirken, bu, hazırlıksız bir halkın hükümetin son üç yıldır hüküm süren Covid Sıfır politikasından ani kaymasıyla nasıl mücadele etmeye zorlandığına dair bir başka örnek.
Anyue’deki Liu Yanjing adlı başka bir yetiştirici, “Son dört veya beş günde limon fiyatları ikiye katlandı” diyor. Liu, ülkenin her yerinden gelen siparişleri yerine getirmek için günde 14 saat çalıştığını söyledi. Son artıştan önce, limonlar yarım kilo başına 2 veya 3 yuan veya yaklaşık 30 ila 40 ABD senti karşılığında satılıyordu. Şimdi onlar 6 yuan, dedi.
Yerel basına göre, taze ürünler satan bir e-ticaret platformu olan Dingdong Maicai’de portakal ve armut da dahil olmak üzere diğer meyvelerin satışları da artıyor. Bazı Çinliler, soğuk ve tatlı meyvenin özellikle hasta olduğunuzda iştahı artırabileceğine inandıkları için, konserve sarı şeftali çok aranan başka bir öğedir. Bir rapora göre, Alibaba Group Holding Ltd’ye ait bir süpermarket zinciri olan Freshippo’da ürünün satışları yaklaşık %900 arttı.
Geçen ay, Çin’in meyve ve sebze yetiştiricileri, ülkenin ulaşım üzerindeki katı virüs kısıtlamalarının etkisi nedeniyle tonlarca taze ürünün birikmesinden endişe duyuyorlardı. Wen, Anyue köylerindeki limon fiyatlarının neredeyse sıfıra düştüğünü ve bunun da yetiştiriciler için ağır kayıplara yol açtığını söylüyor. Artık hepsi değişti.
Yetiştirici arkadaşı Liu, “Görünüşe göre insanlar limonların iyi olduğunu birdenbire fark ediyor” diyor. Umarım bu farkındalık devam eder” dedi.