Çin, Covid Vakaları Artarken ‘iPhone City’yi Kilitliyor

RAnna

Global Mod
Global Mod
PEKİN: ZhengzhouApple Inc’in en büyük iPhone üretim tesisine ev sahipliği yapan Çin kentindeki yetkililer, artan bir Covid-19 salgınını bastırmak için kaldırımları sıkılaştırmaya başvurdukları için beş gün boyunca büyük ölçüde kilit altında olacak.
Zhengzhou’nun pandemi görev gücü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, artan virüs vakaları nedeniyle Cuma gününden 29 Kasım’a kadar Zhengzhou’nun ana kentsel bölgelerinde – kilitlenme için bir örtmece – mobilite kontrollerinin uygulanacağını söyledi. Şehir, Çarşamba günü bir gün önce 813 olan 996 enfeksiyon bildirdi.
Yeni kısıtlamalar, büyüklüğü nedeniyle “iPhone City” olarak anılan fabrikadaki yüzlerce işçinin günün erken saatlerinde yatakhanelerden taşmasının ardından açıklandı. Olay yerinden alınan videolara göre, Foxconn Technology Group fabrikasındaki işçiler, beyaz giyimli güvenlik personeliyle, ödenmeyen maaşlara öfke ve huzursuzluğu körükleyen virüs bulaşma korkusuyla çatıştı.
Zhengzhou hükümetinin Çarşamba akşamı yönergesine göre, yüksek riskli olarak tanımlanan bölgelerde yaşayan insanlar evde kalmalı, diğerlerine ise gerekmedikçe evlerini veya binalarını terk etmemeleri tavsiye ediliyor. Günlük PCR testleri de yapılacak.
31 yaşındaki Ronnie Cai güvenlikli mahallelerden birinde yaşıyor. Duyurudan önce daha sıkı kısıtlamalar olduğuna dair söylentiler olduğunu söyledi.
Cai, “Bir ay boyunca virüsle savaştıktan sonra, virüsü beş gün içinde gerçekten nasıl kontrol altına alabileceğimizi anlamıyorum” dedi. “Daha önce sakladığım yiyeceklerim var ve topluluk yetkilileri belirli bir zamanda yiyecek almaya başlayabileceğimizi söylediler, ancak bunun nasıl işleyeceği konusunda henüz bir rehberlik almadık.”
Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Foxconn’un fabrikalarının bulunduğu bölge, karantina altına alınacak sekiz bölgeye dahil edilmedi.
Yine de fabrika, halihazırda yüksek riskli olarak sınıflandırılan bir bölgede bulunuyor, bu da hareket üzerindeki tecrit benzeri kısıtlamaların hâlâ yürürlükte olduğu anlamına geliyor. Şirket, bir süredir tesiste çalışanların yatakhanelerine ve üretim hattına kapatıldığı ve dış dünyayla hiçbir temasının olmadığı sözde kapalı döngü bir sistem işletiyor. Sistemler, fabrikaların Covid tecritleri sırasında üretimi sürdürmesine izin veriyor, ancak işçileri tecrit etme talebi hem Zhengzhou’da hem de başka yerlerde huzursuzluğu ateşledi.
Zhengzhou’nun hamleleri, Çin’in üst düzey liderlerin daha odaklı bir yaklaşım için zorlamadan önce kullandığı kapsamlı, yoğun Covid kısıtlamalarından bir adım geri adım atıyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun Covid ile daha az kesintiyle mücadele etmek için 20 maddelik yeni bir oyun kitabı yayınlamasından bu yana yaklaşık bir hafta içinde, artan enfeksiyonlar birçok şehri geçmişin daha zorlu yaklaşımına geri dönmeye zorladı. Yeni yönergelerin ardından bir dizi testi kolaylaştıran Pekin yakınlarındaki bir şehir olan Shijiazhuang, günler içinde geri adım atmak zorunda kaldı ve şehri etkin bir şekilde kapattı.
‘Eleme savaşı’
Zorunlu olmayan araçları yoldan uzak tutmak için Zhengzhou’da trafik kontrolleri de uygulanacaktır. Devlet tarafından yönetilen Zhengzhou Daily gazetesi, şehrin önümüzdeki beş gün içinde Covid’e karşı bir “eleme savaşı” ile karşı karşıya kalacağını ve toplu test tatbikatında tek bir hane halkını veya kişiyi kaçırmayacağını söyledi.
Çin’in Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Bürosu tarafından tarihsel olarak daha kesin kaldırımlar yerine battaniye kapatmaları kullanmakla eleştirilen bir şehir için açık bir değişim.
Zhengzhou’nun adımları, hedef hâlâ salgınları bastırmakken Covid’e karşı daha hafif, daha odaklı bir yaklaşım benimsemenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Virüsün daha bulaşıcı varyantları Çin’in sıfır covid Wuhan’daki ilk salgın sırasında başarıyla uygulanan politikalar, kapsamlı kısıtlamalar olmadan neredeyse sürdürülemez.
Evercore ISI China Research genel müdürü Neo Wang, “Salgını kontrol altına almak Covid Zero’nun ana görevi olmaya devam ettiği sürece aşırı kısıtlamalara direnmek zor,” dedi ve yeni önlemlerin haklı göründüğünü ekledi. “Bu, hükümetin endüstriyel sektörü ve tedarik zincirlerini korumaya öncelik vermeye devam edeceği anlamına geliyor.”