VARANASI: ICAR-Hint Sebze Araştırma Enstitüsü (IIVR), Varanasi Pazartesi günü, Uttar Pradesh Tarımsal Araştırma Konseyi (UPCAR) tarafından finanse edilen nehir yatağı yetiştirme projesi kapsamında bir bilinçlendirme ve eğitim programı – ‘Krishak Pathshala’ yürüttü. Ganga havzasının kıyısında asırlık diara tarımıyla uğraşan küçük ve marjinal çiftçiler arasında kabakgil yetiştiriciliğindeki modern gelişmeler hakkında farkındalık.
Mirzapur ilçesine bağlı Mazwan Taras köyünde Ganj nehri kıyısında düzenlenen programa 150’den fazla çiftçi katıldı. Eğitim sırasında, çiftçilerden böcek ilacı/böcek ilacı kullanımını azaltmaları ve Ganj’ı temiz tutmak için güvenli ve kaliteli üretim uygulamalarını benimsemeleri istendi.
Program Başkanı, Mahatma Gandhi Gramodaya Vishwavidyalaya’nın Eski Şansölye Yardımcısı, Chitrakoot, Profesör NC Gautam çiftçileri IIVR’nin yüksek kaliteli kabakgil çeşitlerini yetiştirmeye ve Cachhar bölgesinde de bilimsel uygulamaları benimsemeye çağırdı. UPCAR projesi ‘Kabakgil mahsullerinin uygun çeşitlerinin/melezlerinin belirlenmesi ve nehir yatağındaki çiftçi topluluğunun (Diara Land) daha iyi geçim kaynakları için bir üretim protokolünün geliştirilmesi’ çerçevesinde çalışan bilim adamlarını övdü.
IIVR’nin baş yöneticisi Başbakan Singh, Cachhar çiftçilerinden ekinle ilgili sorunların etkin çözümü için bilim insanlarıyla işbirliği yapmalarını istedi.
Nehir yatağı projesinin baş bilim adamı ve baş araştırmacısı Rakesh Kumar Dubey UPCAR, Lucknow tarafından finanse edilen bu proje kapsamında elde edilen araştırma hedeflerini ve sonuçlarını vurguladı.