ÇATRA: hindiakala, Birhors ve Baiga topluluklarının (özellikle savunmasız kabilelerin) bulunduğu bir köy, yavaş yavaş bazı olumlu değişikliklere tanık oluyor. 2008’de dönemin Sağlık Bakanı Bhanu Pratap Sahi, köylülerin bazı gizemli ölümlerini öğrendikten sonra burayı bir kez ziyaret etmişti, ancak Maoistler onun süvari alayına saldırmış ve güvenlik adamlarından birini öldürmüştü. O zamandan beri hiç kimse Palamu en’in bitişiğindeki Pratappur bloğunda bulunan bu köyü ziyaret etmedi. Çatra.
Aralık 2022’de Komiser Yardımcısı Ebu İmran burayı ziyaret ederek sorunları öğrendi. O zamandan beri, temiz içme suyu için iki derin kuyu da dahil olmak üzere köye 40 güneş enerjili sokak lambası yerleştirildi. Yönetim şimdi, Chatra ilçe merkezinden 70 km uzaklıktaki köye refah getirmek için başka planlar üzerinde çalışıyor.
Blok geliştirme sorumlusu Murli Yadav, yerel halka evlere su sağlamak için daha fazla sondaj yapılması ve kulelerin inşa edilmesi konusunda güvence verdi.
Yadav, “DC’nin ziyaretinden sonra ormanlarla çevrili ücra bir köy olan Hindiakala’da birçok değişiklik oldu. Yerin elektriği ve geçilebilir bir yolu var, ancak mezrayı karanlıkta tutan uygun sokak aydınlatması yoktu. Köyün sadece yaklaşık 300 nüfusu var. Sadece 40 sokak lambası takarak, köy bugün geceleri aydınlık kalıyor.
Yadav, DC’nin buraya ilk olarak Aralık 2022’de geldiğini sözlerine ekledi. “Ayrıca sakinler için Aadhaar kartları ve banka hesapları sağladı. Yaklaşık 18 tanesinin olmadığını bulduk. Aadhaar kartı. Onları çeşitli sosyal yardım programlarına da kaydettirmek için bir süreç başladı” dedi.
Köylüler, geceleri ışık olmamasının kendilerine birçok sorun yarattığını söylediler. Birçoğu yılan bisikletinden öldü. İçlerinden biri, vahşi hayvanlardan bile bir tehdit olduğunu söyledi.
Orta yaşlı bir kadın olan Reema Birhor, “Çocuklar artık güneş ışığında ders çalışabiliyor. Ama en güzeli artık gece geç saatlere kadar evimizin dışında kalabiliyoruz, yılan korkusu olmadan her yere gidebiliyoruz.”
Birhors ve Baiga, bambudan yapılmış ürünler satıyor. Yönetim şimdi, öğelerin kalitesini artırmak için onlar için beceri eğitimi veriyor. Yadav, diğer önlemlerin yanı sıra, “Onları, Birhorların topraklarında yavaş yavaş sebze yetiştirmeye başladığı ve hatta bir günlük maaş aldığı MNREGA didiwadi programına kaydettik” dedi.