Çalışan kadın kotası: Yeni yönetim kurulu üyelerinin neredeyse yarısı kadın

EkoIte

Member
Allbright çalışması
Çalışan kadın kotası: Yeni yönetim kurulu üyelerinin neredeyse yarısı kadın

Almanya Sendikalar Federasyonu Başkan Yardımcısı Elke Hannack, kadın kotasında artış çağrısında bulundu.

© Christoph Soeder / DPA

Kadınlar giderek daha fazla üst düzey yönetici olarak aranıyor. Ancak Allbright Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birçok şirket hala kendi çalışanlarını teşvik etmek için yeterince çaba göstermiyor.

Bir araştırmaya göre, kadınlara borsaya kote Alman şirketlerinde üst düzey pozisyonları doldurma fırsatı giderek daha fazla veriliyor. Kâr amacı gütmeyen Allbright Vakfı tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, Eylül 2022 ile Mart 2023 arasında Dax ailesindeki şirketlerdeki tüm boş yönetim kurulu pozisyonlarının neredeyse yarısına kadın yöneticiler seçildi. Bu alışılmadık derecede güçlü bir dinamiktir. Ortalama olarak, her yıl 160 şirkette yaklaşık 100 üst pozisyon doldurulur.

Örneğin, Sabine Mlnarsky Commerzbank’ta, Christine Giesen Metro toptancı grubunda ve Stephanie Cossmann koku ve aroma üreticisi Symrise’da işe başladı.

Yönetim kurulunda kadınlar hâlâ azınlıkta

Son zamanlardaki artışa rağmen, Dax, MDax ve SDax borsa endekslerindeki en üst düzey şirketler hala erkeklerin hakimiyetinde. Bu yıl 1 Mart itibarıyla 160 şirketteki kadın oranı yüzde 17,1 iken, bir önceki yıl bu oran yüzde 14,3’tü.

2.000’den fazla çalışanı ve üçten fazla yönetim kurulu üyesi ile eşit karar hakkına sahip borsaya kote şirketler, yönetim kurulundaki yeni pozisyonları doldururken yönetim katında en az bir kadının oturmasını sağlamalıdır. Bu minimum katılım teklifi, 1 Ağustos 2022’den sonraki yeni siparişler için geçerlidir.

DGB’nin başkan yardımcısı Elke Hannack, “Kota, geçerli olduğu yerde çalışıyor. Ancak bu yeterli olmaktan çok uzak,” dedi. “Ekonominin tüm hiyerarşik düzeylerinde daha fazla kadına ihtiyacımız var ve kotaların ve asgari katılımın kapsamı buna göre genişletilmelidir.”

Hikaye

Bu icatlar kadınlardan geliyor – ancak uzun süredir erkeklere atfediliyor

Vakfın bakış açısına göre şirketler, kadın yöneticileri şirket içinde terfi ettirmek için daha fazlasını yapmalı. Erkek yönetim kurulu üyeleri çoğunlukla “yerli” olarak zirveye çıkarken, kadın yöneticiler şimdiye kadar kendi şirketlerinde çok daha az sıklıkla zirveye çıktılar.

Dax ailesinin bugünkü kadın yönetim kurulu üyelerinin neredeyse üçte ikisi (yüzde 63) kendi şirketlerinde kariyer yapmamış, yönetim kuruluna veya bir alt kademeye dışarıdan işe alınmış. Buna karşılık, son beş yılda şirket içinden terfi eden yönetim kurulu üyelerinin yüzde 83’ü erkekti.

Vakıf yöneticileri Wiebke Ankersen ve Christian Berg, “Yönetim kurulunda önemli ölçüde daha fazla kadın görmek istiyorsak, yalnızca dış atamalar için değil, aynı zamanda şirket yönetimine kadar şirket içi terfiler için de eşitliğe ihtiyacımız var.” “Şirketlerin kendileri sistematik olarak her seviyede çok daha büyük bir kadın yönetici havuzu oluşturmalıdır, bunun etrafından dolaşmanın bir yolu yok.”

Alman-İsveç Allbright Vakfı, iş dünyasında yönetim pozisyonlarında daha fazla kadına ve çeşitliliğe kendini adamıştır.

Daha fazla kaynak:Allbright Vakfı tarafından yapılan çalışma

mkb
DPA

#Konular