Burkina Faso, Batı Afrika ülkesindeki BM başkanını sınır dışı etti

AnnaE

Global Mod
Global Mod
DAKAR, SENEGAL): Burkina FasoYetkililer, Cuma günü Birleşmiş Milletler hükümetinin ülkedeki en üst düzey BM yetkilisini sınır dışı ettiğini ve derhal ülkeyi terk etmesini istediğini söyledi. barbara manziDışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Batı Afrika ülkesinde ikamet eden ve Birleşmiş Milletler insani yardım koordinatörü istenmeyen adam ilan edildi.
Burkina Faso, El Kaide ve terör örgütleriyle bağlantılı şiddet olayları nedeniyle harap durumda. İslam Devleti binlerce kişiyi öldüren ve yaklaşık 2 milyon insanı yerinden eden – büyüyen bir insani kriz yaratan grup. Hükümetin şiddeti durdurma yeteneğine olan güven eksikliği, bu yıl iki askeri darbeye yol açtı.
Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba, yaptığı açıklamada sınır dışı edilmesi için herhangi bir neden belirtilmezken, Cuma günü devlet televizyonunda Manzi’nin herhangi bir kanıt sunmadan başkent Ouagadougou’daki güvensizlik konusunda alarm verdiğini söyledi.
Rouamba, “Herhangi bir kanıt sunmayı kabul etmeden güvenilir kaynaklardan bilgi aldığını doğruladı.” Dedi. Ayrıca Manzi’nin kendisine “terörist liderlerle” temas halinde olduğunu söylediğini ve Manzi’nin ülkenin güvenlik güçlerinin giremediği Sahel bölgesindeki kuşatma altındaki Cibo şehrine nasıl kolayca girebildiğini sorguladığını söyledi.
Manzıgeçen yıl ağustos ayında BM daimi koordinatörü olarak atanan, kötüleşen insani kriz konusunda farkındalık yaratmak için sık sık ülkenin en çok etkilenen bölgelerine seyahat etti.
İtalya doğumlu, Ukrayna, Irak, Myanmar ve Sri Lanka’da BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) başkanı olarak görev yapmış, BM’de geniş deneyime sahip. Burkina Faso için Cibuti’de yerleşik koordinatördü.
Birleşmiş Milletler karar hakkında hemen yorum yapmaktan kaçındı. Medyaya konuşma yetkisi olmayan Batılı bir yetkiliye göre, Burkina Faso’daki diplomatlar şaşırdıklarını söylediler.
Manzi’nin sınır dışı edilmesi, hükümetin uluslararası toplum üzerindeki baskısının ortasında geliyor. Fransız hükümetinden yapılan açıklamaya göre, geçen hafta iki Fransız vatandaşı casusluk suçlamasıyla ülkeden sınır dışı edildi ve bu ayın başlarında hükümet Fransız yayın kuruluşu Radio France Internationale’i bir “teröriste” atfedilen “taciz mesajı” yayınladığı için askıya aldı. cunta
Yardım kuruluşları, Manzi’yi sınır dışı etme kararının endişe verici bir işaret olduğunu ve insani yardım gruplarının faaliyetlerini zorlaştıracağını söylüyor.
Alexandra, “BM İnsani Yardım Koordinatörü / Yerleşik Koordinatörü Barbara Manzi’yi PNG (istenmeyen kişi) olarak atamaya yönelik iğrenç karar, bu tehlikeli eğilimin yalnızca mevcut rejim altında devam etmekle kalmayıp, aslında daha da kötüleştiğinin bir işaretidir” dedi. Lamarche, Refugee International’da kıdemli araştırmacı.
“Yıllar boyunca, bu tür sindirme taktikleri, yardım gruplarını krizin gerçek boyutu veya hükümetin ve ulusal güvenlik güçlerinin sivillere yönelik şiddeti sürdürme ve insani ihtiyaçları karşılamadaki rolü hakkında rapor vermemeye zorladı” dedi. .