VARANASI: Banaras Hindu Üniversitesi Bilim Enstitüsü Botanik Bölümü’ndeki bilim adamları, biyoyakıt ve değerli bileşik üretim endüstrisi için daha iyi fenotiplere sahip olacak şekilde siyanobakterileri şekillendirmek için fotoğraf ve genetik mühendisliği teknikleri kullanıyorlar.
Shailendra Pratap Singh liderliğindeki grup, organizmayı mavi ve yeşil ışıkta büyüterek endüstriyel açıdan önemli siyanobakteri Synechococcus elongatus PCC 7942’nin yağ içeriğini ve hücre uzunluğunu (sanayi için yararlı fenotipler) artırdı.
Genetiği değiştirilmiş suşlar için patent BHU tarafından beklemedeyken, fotomühendislik tekniği bulguları yakın zamanda Elsevier dergisi Çevresel ve Deneysel Botanik’te yayınlandı. Singh, siyanobakterilerin (tipik renklerinden dolayı eski adı mavi-yeşil algler) Hindistan’da genellikle “kai” olarak bilindiğini söyledi. Bu fotosentetik organizmalar, yaklaşık 3 milyar yıl önce atmosferde oksijen üreterek günümüzün aerobik yaşamının şekillenmesinde önemli bir rol oynayan prokaryotik Gram-negatif bakterilerdir. İlkel Dünya’da bu organizmalar tarafından üretilen oksijen, ölümcül ultraviyole C radyasyonuna karşı koruma sağlayarak Dünya’daki yaşamı koruyan ozon tabakasının oluşmasına yol açtı. Kai (siyanobakteriler), tatlı ve deniz suyu, toprak, ağaç kabuğu, beton duvarlar, heykeller/kayalar, kaplıcalar gibi her yerde, bitkilerde ve hayvanlarda, soğuk ve ılıman yerlerde veya diğer aşırı ortamlarda bereketli bir şekilde büyüyebilir.
Siyanobakterilerin önemli karbondioksit ve dinitrojen sabitleyiciler olduğunu ve 3G ve 4G biyoyakıtlarının, değerli kimyasalların ve farmasötiklerin (toksinler, antikanser ajanlar ve doğal güneş kremleri) sürdürülebilir üretimi için potansiyel adaylar olarak ortaya çıktıklarını söyleyerek devam etti. Siyanobakteriler, küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için sera gazı karbondioksiti yakalama potansiyellerini de göstermiş ve bu amaçla birçok ülkede pilot tesisler kurulmaktadır.
Singh, iki ışık koşulu altında siyanobakterilerin yavaş büyüdüğünü, ancak azalan biyokütle üretiminin artan lipid miktarı ve uzun hücreler tarafından dengelendiğini söyledi. Grup ayrıca aynı organizmayı, neredeyse iki kat daha fazla lipid, yüksek karbonhidrat ve düşük protein üreten yeni türler geliştirmek için genetik olarak tasarladı.