Başbakan Ardern istifa ettiğini söyleyerek Yeni Zelanda’yı şok etti

AnnaE

Global Mod
Global Mod

WELLINGTON: Yeni Zelanda Başbakan Jacinda Ardern Perşembe günü, ülkeyi yönetmeye devam etmek için “tanktan çıktığını” ve en geç Şubat ayı başına kadar istifa edeceğini ve yeniden seçilmek için aday olmayacağını şok edici bir duyuru yaptı.
Gözyaşlarını tutan Ardern, başbakan olarak geçirdiği beş buçuk yılın zor olduğunu ve sadece bir insan olduğunu ve kenara çekilmesi gerektiğini söyledi.
42 yaşındaki Ardern bir medya kuruluşuna “Bu yaz sadece bir yıla değil, başka bir döneme hazırlanmanın bir yolunu bulmayı ummuştum çünkü bu yıl bunu gerektiriyor. Bunu yapamadım” dedi. konferans.
“Bu kararın ardından, sözde ‘gerçek’ nedenin ne olduğu konusunda çok fazla tartışma olacağını biliyorum… Bulabileceğiniz tek ilginç açı, bazı büyük zorluklarla geçen altı yılın ardından, ben’ Ben insanım,” diye devam etti. “Politikacılar insandır. Elimizden geldiğince, elimizden gelen her şeyi veririz ve sonra sıra gelir. Benim için de zaman.”
İktidardaki Yeni Zelanda İşçi Partisi yeni lideri için Pazar günü oy kullanacak; parti lideri bir sonraki genel seçime kadar başbakan olarak kalır. Ardern’in lider olarak görev süresi en geç 7 Şubat’ta sona erecek ve 14 Ekim’de genel seçim yapılacak.
Ardern, İşçi Partisi’nin yaklaşan seçimi kazanacağına inandığını söyledi.
Aynı zamanda Maliye Bakanı olan Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Grant Robertson yaptığı açıklamada, bir sonraki İşçi Partisi lideri olarak aday olmaya çalışmayacağını söyledi.
Siyasi yorumcu Ben Thomas, Ardern’in açıklamasının büyük bir sürpriz olduğunu, çünkü 2020 seçimlerinde partisine verilen desteğin çok yüksek seviyelerden düşmesine rağmen, anketler onu hâlâ ülkenin en sevilen başbakanı olarak gösterdiği için büyük bir sürpriz olduğunu söyledi.
Thomas, net bir halefi olmadığını söyledi.
Ardern, işi zor olduğu için değil, başkalarının daha iyi yapabileceğine inandığı için istifa ettiğini söyledi.
Kızı Neve’ye bu yıl okula başladığında orada olmayı dört gözle beklediğini söylemeyi bir noktaya değindi ve uzun süredir birlikte olduğu Clarke Gayford’a artık evlenme zamanlarının geldiğini söyledi.
İlk seçimi, “Jacinda-mania” ifadesini icat eden cinsiyeti ve gençliği nedeniyle dünya sahnesinde oldukça heyecan yarattı.
İzlemek ‘Yeniden seçilmek istemeyeceğim’: Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Şubat ayında istifa edecek