Arjantin’in Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez yolsuzluk davasında suçlu bulundu, 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı

AnnaE

Global Mod
Global Mod
BUENOS AIRES: Arjantin mahkemesi Başkan Yardımcısı Cristina’yı mahkum etti Fernandez de Kirchner altı yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Salı günü yüksek profilli bir yolsuzluk davasında kamu görevinden diskalifiye edildi.
Mevcut rolü nedeniyle geçici dokunulmazlığa sahip olan güçlü başkan yardımcısının hemen hapse girmeyecek ve karara itiraz etmesi bekleniyor, dava muhtemelen yüksek mahkemelerde yıllar sürecek.
Teknik olarak, temyiz süreci devam ederken aday olabilir, ancak Salı günü gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde “hiçbir şey için aday olmayacağını” söyledi.
2007 ile 2015 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapan ve bir rock yıldızları çetesinin komutanı olan Fernandez de Kirchner, başkanlığı sırasında bayındırlık işlerinin ödüllendirilmesinde yolsuzluk iddiasıyla suçlandı. İddiaları reddetti ve mahkemeyi “infaz mangası” olarak nitelendirdi.
Buenos Aires kentindeki Federal Mahkeme 2’deki yargıçlar, canlı yayınlanan bir kararda, Fernandez de Kirchner’ı “kamu yönetiminin zararına hileli yönetim suçunun suçlu yazarı” olarak suçlu buldu.
Mahkeme, “yetkisiz temas” suçundan onu beraat ettirdi.
Savcılar, bayındırlık işleri sözleşmelerinin, parayı Fernandez de Kirchner’a ve yine eski bir başkan olan müteveffa eşi Nestor Kirchner’a akıtan inşaat patronu ve müttefiki Lazaro Baez’e verildiğini iddia etmişlerdi. Başkan yardımcısının savunucuları, onun yasal işlemin kurbanı olduğunu iddia ediyor.
Baez ayrıca Salı günü altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.
‘Yargı mafyası’
Fernandez de Kirchner, cezanın ardından YouTube platformunda yayınladığı canlı bir videoda, “Niyetinin her zaman beni mahkum etmek olduğu açık,” dedi. Bu paralel bir devlet ve yargı mafyasıdır” dedi.
Açıkça söylemese de, karara itiraz etmesini önerdi ve gerçek etkinin seçilmiş bir görevden diskalifiye edilmesinden kaynaklanacağını ekledi.
“2023’te hiçbir şeye aday olmayacağım, hiçbir ayrıcalığım olmayacak” diyerek, önümüzdeki yıl Aralık ayında mevcut görev süresi sona erdiğinde istifa edeceğini sözlerine ekledi. “Benim adım hiçbir oy pusulasında yer almayacak.”
Avukatlar, Fernandez de Kirchner’in muhtemelen uzun bir temyiz süreci ve başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada dokunulmazlığı nedeniyle yakın zamanda hapse girmeyeceğini söyledi. Hapishaneye gönderilmeden önce görevinden ayrılması veya görevden alınması gerekecekti.
Avukat Alejandro Carrio, “kovulması siyasi bir süreç gerektiren yetkililerden biri” dedi ve yüksek mahkemelerin Yüksek Mahkeme’ye kadar temyizleri incelemek için yıllarını harcayabileceğini de sözlerine ekledi. “Bu büyüklükte bir davada sürecin üç yıldan az sürdüğünü görmüyorum.”
Ülke, uzun bir ekonomik krizin ve %100’e yaklaşan enflasyonun ardından gergin durumda. Bu yıl bir suikast girişiminden sağ kurtulan Fernandez de Kirchner’in destekçileri sokaklarda toplandı.
Başkan Alberto Fernandez’in iktidardaki Peronist hükümeti, 2023 seçimlerinde muhafazakar muhalefetin meydan okumasını savuşturmak için çetin bir savaşla karşı karşıya.