Anand Ziraat Üniversitesi: Vadodara’nın Anand Ziraat Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni ‘hindi’ çeşidi gözleri doyuruyor! | Vadodara haberler

EkoIte

Member


VADODARA: ‘Bhareli bhindi’, ‘dahi bhindi’, paneer dolgulu bhindi veya sadece kavrulmuş baharatlı bhindi’ler genellikle damak tadınızı ve karnınızı doyurmuştur. Ama işte göze ziyafet çekebileceğiniz bir çeşitlilik!
Tarım Biyoteknolojisi Bölümü’nden bilim adamları Anand Tarım Üniversitesi (AAU), uzak hibridizasyon yoluyla yeni bir süs bamya çeşidi – Anand Shobha – veya Gujarat süs bamya hibriti 1 geliştirdi.
İlginç bir şekilde, bu süs çeşidi tesadüfi bir keşiftir. Altı yıl önce, ziraat bilimciler neme dayanıklı çeşitli bamyalar geliştirmek için bir proje başlattılar. sarı damar mozaik virüsü (YVMV) hastalığı. Sonunda, üstte koyu kırmızı yaprakları ve altta beyaz şeritler bulunan çok çekici çiçekleri olan melez bir ‘bhindi’ çeşidi geliştirdiler.
AAU’nun rektör yardımcısı Dr KB Kathiria, “Değişen iklime dayanabilen ve farklı mahsullerden doğal olarak mevcut yabani germplazmı kullanarak hastalıklara ve zararlılara karşı dirençli olacak yeni ekili çeşitlerin benzersiz türlerini geliştirmek amacıyla bir araştırma projesi başlattık” dedi. .
“Bamya mahsulünde YVMV hastalığına dirençli bir çeşit geliştirmek için, bamyanın iki yabani alt türünün bir köprü geçişinden yararlanmaya çalıştık. Bu çabayla, türler arası hibridizasyon yoluyla bir ara genotip geliştirildi. İlginç bir şekilde, elde ettiğimiz ara hibrit Bu melez erkek kısırdı ama bu bitkinin çiçekleri çok çekici görünüyordu” dedi. Doktor MK JhalaAAU’da araştırma direktörü.
Çiçeğin güzelliği ve çeşidin YVMV hastalığına dirençli yapısı göz önüne alındığında, bu genotipi yeni bir süs bamya çeşidi olarak piyasaya sürmeye karar verdik” dedi. Doktor Cathiriaaynı zamanda tanınmış bir bitki yetiştiricisidir.
Geliştirilen çeşit, yarı yayılımcı ve çok yıllık bir yapıya sahiptir ve yarı dayanıklı çelikler vasıtasıyla vejetatif olarak çoğaltılabilir.
Bu yeni çeşidin geliştirilmesi için bilimsel girdi sağlayan Kathiria, “Çeşit, bitkinin tüm kısımlarının tüylü olması nedeniyle böcekleri emmeye karşı dirençlidir. Bu çeşidi gerektiği gibi budayarak, bitki başına daha fazla çiçek üretilebilir” diyor. yardımcı bilim insanları Dr. Dipak Patel, Dr. Akarsh Parihar, Dr. Mahesh Vajave proje ekibinin geri kalanı.
‘Anand Shobha’ onay aldı.