Alternatif malzemeler
Yiyeceklerdeki böcekler: niş veya trend mi?
Mevcut bağlantıyı kopyalayın
Anma listesine ekle
AB'deki böcekler 2021'den beri büyük şüphecilik de dahil olmak üzere yemeğe inebildi. Dört yıl sonra tüketiciler ve süpermarkette ne olacak?
Şimdiye kadar, böcekler doğada plakadan daha fazla bulunmuştur. Bununla birlikte, giderek daha fazla böcek Avrupa Birliği tarafından AB'deki gıda veya bileşenleri olarak onaylanmaktadır. Un Beetle larvalarından UV ile tedavi edilen böcek tozu son zamanlarda yiyeceklerde kullanılmıştır. Ancak böcekler avantajlar sunsa da, pazar oldukça yavaş gelişir. Genel bir bakış:
Neden böcekleri yiyor?
Almanya'nın aksine, plaka üzerindeki böcekler dünya çapında birçok ülkede olağandışı değildir. Aşağı Saksonya Tüketici Merkezi'nden Constanze Rubach'a göre, doymamış yağ asitleri, B vitaminleri ve önemli mineraller için kaynaklardır. Ayrıca domuz, sığır eti veya hindi eti ile benzer bir protein içeriğine sahiptirler ve bazıları için et tüketimine akla yatkın bir alternatiftir. Rubach, “Kesin protein içeriği böcek türüne bağlı olarak değişiyor” diyor. Ek olarak, böceklerin üremesi omurgalılardan daha fazla iklim dostudur.
Böcekler yiyeceklerde ne kadar yaygındır?
Bu tam olarak söylenemez. Alman Basın Ajansı'nın talebi üzerine Alman Gıda Ticareti Federal Derneği, “Genel olarak, böcek payı ile gıda hakkında özel bir piyasa bilgimiz yok.” Dedi.
Büyük şirketlere göre, böcekler içeren böcekler henüz süpermarket raflarında büyük ölçekte bulunamaz. DPA isteği üzerine Rewe, Edeka, Kaufland, Aldi, Lidl, Penny ve Netto oybirliğiyle kendi markalarında böcek bileşenleri olan hiçbir ürünün kendi markalarında gerçekleştirilmesi gerekmediğini belirtti.
Bununla birlikte, sektöre göre üretim artmaktadır. Böcek üretim sektörünün Avrupa çıkar organizasyonu olan Uluslararası Gıda ve Yem Böcekleri Platformu'na (IPIFF) göre, AB genelinde insan tüketimi için böceklerin genel üretimi 800 tonun biraz üzerindeydi. Bu yıl için tahminler 2.755 tonluk bir üretim öngörüyor.
Bununla birlikte, bu ihmal edilebilir: Eurostat'a göre, 2023'te domuzlardan et üretimi 20.6 milyon ton idi ve bu da kümes hayvanlarından 13.3 milyon ton.
AB'de neye izin verilir?
Böcekler bu kadar yeni yiyecekler olarak kabul edilir ve piyasaya getirilmeden önce AB tarafından onaylanmalıdır. 2021'de Avrupa Komisyonu ilk kez yiyeceklerde böceklere izin verdi. Un Beetle, farklı şekillerde ve varyantlarda izin verilir – örneğin dondurulmuş, kurutulmuş ve toz olarak. Buna ek olarak, yürüyüş çekirdekleri (Locusta Migratoria), ev kriketleri (Acheta domesticus) ve tahılsız böcek (Alphitobius diaperinus) – Buffalower olarak da bilinir – işlenebilir.
Birkaç hafta önce, komisyon ayrıca un böceğinin (Tenebrio molitor larvaları) UV ile tedavi edilen tozun kullanımını da onayladı. Komisyona göre, farklı şekillerde pazarlanacak böcekler için başka uygulamalar da var. Bunlar Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından bir güvenlik değerlendirmesine tabidir.
Almanya'daki insanlar yiyeceklerdeki böcekleri ne düşünüyor?
Yüzde 83'e göre, Almanya'daki büyük çoğunluk şimdiye kadar DPA adına mevcut bir YouGov anketinde böcekler yemedi. Ancak en azından neredeyse biri (yüzde 8) hayvanları kasten yedi ve yüzde 18'i onları deneyeceklerini söyledi.
Katılımcıların neredeyse üçte ikisi şimdiye kadar böcek yemediklerini ve gelecekte bunu yapmak istemediklerini belirtti. Yerinde katılımcıların böcek tüketiminden korunmasının nedenlerinden biri açıkça iğrençtir (yüzde 62). Bunu kültürel alışkanlıklar (yüzde 24) ve bilinmeyen bileşenler (yüzde 22) izledi. Yüzde 14'ü onları durduran hiçbir neden olmadığını belirtti.
Böcekler hangi yiyeceklerde meydana gelebilir?
Aslında çok. Gıda Birliği Almanya'ya göre, yürüyüş otları, ev kriketleri ve Co. ekmek, makarna, et yerine ürünler, kurabiyeler, soslar, patates ürünleri, peynir suyu, peynir altı suyu tozu ve hatta çikolata olabilir.
Ve bazı insanlar yemek yerken orman kampını yerse bile: Almanya'da gerçekten veya işlenmiş böceklerin sunulduğu restoranlar var. Birçoğu olduğu gibi, Alman Otel ve Restoran Derneği Dehoga ölçemez.
Ve yiyeceklerde “gizli” olabilirler mi?
Hayır, örneğin, hem Latin ataması hem de ortak adla bir böcek veya bir çekirge varsa, bileşenlerin listesi açıkça belirtilmelidir.
Bu sadece süpermarketlerden gelen yiyecekler için değil, aynı zamanda Baker'ın ürünleri için de geçerlidir. Alman Baker Handels Merkez Derneği genel müdürü Christopher Kruse'e göre, ekmek ve küçük bisküviler için yol gösterici ilkeler, hangi bileşenlerin ortak ekmek türlerinde içerebileceğini açıkça göstermektedir. Kruse, “Bir fırıncı ondan sapmak istiyorsa, onu ayrı ayrı işaretlemesi gerekecekti” diyor.
Buna ek olarak, böcek hisseleri olan gıdalar şimdiye kadar özel bir şey olmuştur, bu yüzden Almanya Gıda Birliği'ne göre, bu malzemeler genellikle doğrudan ilk bakışta tanınabilir.
Almanya Gıda Birliği, “Şu anda böceklerle gıda pazarının bir bileşen olarak büyüdüğüne bakmıyor” diyor. Ek olarak, böceklerden gelen un buğdaydan daha pahalıdır. Bu, yiyeceklerin de daha pahalı hale geldiği anlamına gelir. Tüketici savunucusu Rubach, “Şimdiye kadar böcek üremesi bakkalda bir niş oldu” diyor.
DPA
Yiyeceklerdeki böcekler: niş veya trend mi?
Mevcut bağlantıyı kopyalayın
Anma listesine ekle
AB'deki böcekler 2021'den beri büyük şüphecilik de dahil olmak üzere yemeğe inebildi. Dört yıl sonra tüketiciler ve süpermarkette ne olacak?
Şimdiye kadar, böcekler doğada plakadan daha fazla bulunmuştur. Bununla birlikte, giderek daha fazla böcek Avrupa Birliği tarafından AB'deki gıda veya bileşenleri olarak onaylanmaktadır. Un Beetle larvalarından UV ile tedavi edilen böcek tozu son zamanlarda yiyeceklerde kullanılmıştır. Ancak böcekler avantajlar sunsa da, pazar oldukça yavaş gelişir. Genel bir bakış:
Neden böcekleri yiyor?
Almanya'nın aksine, plaka üzerindeki böcekler dünya çapında birçok ülkede olağandışı değildir. Aşağı Saksonya Tüketici Merkezi'nden Constanze Rubach'a göre, doymamış yağ asitleri, B vitaminleri ve önemli mineraller için kaynaklardır. Ayrıca domuz, sığır eti veya hindi eti ile benzer bir protein içeriğine sahiptirler ve bazıları için et tüketimine akla yatkın bir alternatiftir. Rubach, “Kesin protein içeriği böcek türüne bağlı olarak değişiyor” diyor. Ek olarak, böceklerin üremesi omurgalılardan daha fazla iklim dostudur.
Böcekler yiyeceklerde ne kadar yaygındır?
Bu tam olarak söylenemez. Alman Basın Ajansı'nın talebi üzerine Alman Gıda Ticareti Federal Derneği, “Genel olarak, böcek payı ile gıda hakkında özel bir piyasa bilgimiz yok.” Dedi.
Büyük şirketlere göre, böcekler içeren böcekler henüz süpermarket raflarında büyük ölçekte bulunamaz. DPA isteği üzerine Rewe, Edeka, Kaufland, Aldi, Lidl, Penny ve Netto oybirliğiyle kendi markalarında böcek bileşenleri olan hiçbir ürünün kendi markalarında gerçekleştirilmesi gerekmediğini belirtti.
Bununla birlikte, sektöre göre üretim artmaktadır. Böcek üretim sektörünün Avrupa çıkar organizasyonu olan Uluslararası Gıda ve Yem Böcekleri Platformu'na (IPIFF) göre, AB genelinde insan tüketimi için böceklerin genel üretimi 800 tonun biraz üzerindeydi. Bu yıl için tahminler 2.755 tonluk bir üretim öngörüyor.
Bununla birlikte, bu ihmal edilebilir: Eurostat'a göre, 2023'te domuzlardan et üretimi 20.6 milyon ton idi ve bu da kümes hayvanlarından 13.3 milyon ton.
AB'de neye izin verilir?
Böcekler bu kadar yeni yiyecekler olarak kabul edilir ve piyasaya getirilmeden önce AB tarafından onaylanmalıdır. 2021'de Avrupa Komisyonu ilk kez yiyeceklerde böceklere izin verdi. Un Beetle, farklı şekillerde ve varyantlarda izin verilir – örneğin dondurulmuş, kurutulmuş ve toz olarak. Buna ek olarak, yürüyüş çekirdekleri (Locusta Migratoria), ev kriketleri (Acheta domesticus) ve tahılsız böcek (Alphitobius diaperinus) – Buffalower olarak da bilinir – işlenebilir.
Birkaç hafta önce, komisyon ayrıca un böceğinin (Tenebrio molitor larvaları) UV ile tedavi edilen tozun kullanımını da onayladı. Komisyona göre, farklı şekillerde pazarlanacak böcekler için başka uygulamalar da var. Bunlar Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından bir güvenlik değerlendirmesine tabidir.
Almanya'daki insanlar yiyeceklerdeki böcekleri ne düşünüyor?
Yüzde 83'e göre, Almanya'daki büyük çoğunluk şimdiye kadar DPA adına mevcut bir YouGov anketinde böcekler yemedi. Ancak en azından neredeyse biri (yüzde 8) hayvanları kasten yedi ve yüzde 18'i onları deneyeceklerini söyledi.
Katılımcıların neredeyse üçte ikisi şimdiye kadar böcek yemediklerini ve gelecekte bunu yapmak istemediklerini belirtti. Yerinde katılımcıların böcek tüketiminden korunmasının nedenlerinden biri açıkça iğrençtir (yüzde 62). Bunu kültürel alışkanlıklar (yüzde 24) ve bilinmeyen bileşenler (yüzde 22) izledi. Yüzde 14'ü onları durduran hiçbir neden olmadığını belirtti.
Böcekler hangi yiyeceklerde meydana gelebilir?
Aslında çok. Gıda Birliği Almanya'ya göre, yürüyüş otları, ev kriketleri ve Co. ekmek, makarna, et yerine ürünler, kurabiyeler, soslar, patates ürünleri, peynir suyu, peynir altı suyu tozu ve hatta çikolata olabilir.
Ve bazı insanlar yemek yerken orman kampını yerse bile: Almanya'da gerçekten veya işlenmiş böceklerin sunulduğu restoranlar var. Birçoğu olduğu gibi, Alman Otel ve Restoran Derneği Dehoga ölçemez.
Ve yiyeceklerde “gizli” olabilirler mi?
Hayır, örneğin, hem Latin ataması hem de ortak adla bir böcek veya bir çekirge varsa, bileşenlerin listesi açıkça belirtilmelidir.
Bu sadece süpermarketlerden gelen yiyecekler için değil, aynı zamanda Baker'ın ürünleri için de geçerlidir. Alman Baker Handels Merkez Derneği genel müdürü Christopher Kruse'e göre, ekmek ve küçük bisküviler için yol gösterici ilkeler, hangi bileşenlerin ortak ekmek türlerinde içerebileceğini açıkça göstermektedir. Kruse, “Bir fırıncı ondan sapmak istiyorsa, onu ayrı ayrı işaretlemesi gerekecekti” diyor.
Buna ek olarak, böcek hisseleri olan gıdalar şimdiye kadar özel bir şey olmuştur, bu yüzden Almanya Gıda Birliği'ne göre, bu malzemeler genellikle doğrudan ilk bakışta tanınabilir.
Almanya Gıda Birliği, “Şu anda böceklerle gıda pazarının bir bileşen olarak büyüdüğüne bakmıyor” diyor. Ek olarak, böceklerden gelen un buğdaydan daha pahalıdır. Bu, yiyeceklerin de daha pahalı hale geldiği anlamına gelir. Tüketici savunucusu Rubach, “Şimdiye kadar böcek üremesi bakkalda bir niş oldu” diyor.
DPA