Almanya’da Noel pazarları: sıcak şarap dehşeti

EkoIte

Member
parlak

Advent Sezonu
Sıcak şarap dehşeti: Noel pazarlarını neden sinir bozucu buluyorum?

Hamburg Belediye Binası’nda Noel pazarı

© Daniel Bockwoldt/ / DPA

Kester Schlenz

Denedim: Ama bir kez daha kendim denedikten sonra şunu açıkça söylemeliyim: Noel pazarları yapılacak en son şey.

Bir süre önce Noel pazarlarını neden sinir bozucu bulduğumu yazmıştım. Daha sonra çok ağır hakaretlere uğradım. Herhangi bir romantizmden yoksunum ve anormal derecede eleştirel ve rahatsızım. Bu bana düşünecek bir şey verdi. Yanlış yolda mıydım? Korkuyla yeniden yüzleşmeye karar verdim ve tekrar iki Noel pazarına gittim. Biri Hamburg şehir merkezinde ve diğeri yakındaki bir çiftliğin arazisinde. İkincisi, ilkinden belirgin şekilde daha çamurluydu (ve hatta daha pahalıydı). Aksi takdirde – her şey aynıdır.

Hava soğuk. Bu dar. Islak. Bu pahalı.

Noel pazarlarında hava soğuk. Bu dar. Islak. Bu pahalı. Sayısız sıcak şarap standında, yoldan geçenler soğuk giysilere sarınarak duruyor ve ampullerini “Château Kafatası” kategorisindeki iğrenç içkilerle sistematik olarak lehimliyorlar. Bir noktada “ışıkla dolu köknar çelenkleri” arasında çaresizce sendeliyorlar. Tatlandırılmış, sıcak şarabın sizi daha çabuk sarhoş ettiği kanıtlanmıştır. Bu iyi değil. Ancak birçok insan için mesele tam olarak bu gibi görünüyor. Her şeyi içmelisin.

Kışın sıcak içecekler

İnce figür için değil: Sıcak şarabınızın kaç kalori olduğunu bilmek istemezsiniz

Somon yağlı hamur işleri tüm marketlerde şişirilmiş fiyatlarla satışa sunuluyor. Kömürleşmiş sosisler ve et şişleri ayakta boğularak yutulmalıdır. Açık ateşin üzerinde demir zincirlerin üzerinde kızarmış patateslerin ve lifli et parçalarının kaynadığı devasa tavalar, ortaçağ rahatlığını simüle ediyor. Mutasyona uğramış dev mantarlarla dolu tavalar ne yazık ki kaynıyor. Her yerde başlarında kırmızı şapkalar olan insanlar, sıcak şarap içtikten sonra akılsız sakinleştiriciler tarafından büyük miktarlarda paralar karşılığında satın alınan Tinnef’i övüyor. Evde, “Erzgebirge’den gelen Çin el sanatları”nın, büyük mumların, fırfırlı altın meleklerin, Pfalz’dan gelen günahkar derecede pahalı ahşap tahtaların ve yumurtaları korkutmak için kullanılan Noel ağacı süslerinin önünde başınızı sallayarak duruyorsunuz. Serbest bırakılan cam üfleyicilerden ve kehribar kesicilerden hâlâ kaçmayı başarmış olmamız iyi bir şey. Ama durun – cebinizde ne var? Alsas’tan ökseotu. Aman Tanrım, sarhoşken başka ne satın alabilirdin ki!

Bırak küçük Torben kırılsın

Mavi donmuş çocukların olduğu atlıkarıncalar dönüyor. Bazı insanlar pamuk şekerden, “tepegöz et şişlerinden” ve yağlı waffle’lardan midesini bulandırır. Her neyse, itfaiye aracıyla bir yolculuk daha. Sıcak şarabınızı huzur içinde yudumlamak istiyorsunuz. Küçük Torben’in biraz kırılmasına izin verin.

Advent sezonu: Sıcak şarap dehşeti: Noel pazarlarını neden sinir bozucu buluyorum?

Ve bir yerlerde her zaman zavallı, donmuş bir öğrenci ayakta duruyor ve saksafonla “Kar sessizce yağıyor” şarkısını çalıyor. Yakınlarda bir sirk adamı ritmik bir şekilde bağış kutusunu sallıyor ve yanında tembel tembel elma toplayan midillisinin kışlık yiyeceği için hafif bağışlar istiyor. Ve korkunç, sevimsiz Noel müziğinin sesi her şeyin üzerinde bir egzoz dumanı bulutu gibi süzülüyor. Ve her şarkıda – her birinde! – Noel Baba’nın kızağındaki bu çıngırakların sinir bozucu sesini duyabilirsiniz.

Yılbaşı gecesi benim için de dehşettir

Ancak Noel pazarlarından şikayet ettiğinizde birisi şöyle diyor: “Ama (yakınınızdaki herhangi bir pitoresk kasabanın adını buraya yazın) gerçekten güzel olması gerekiyor.” Ve sonra ikna edilmenize izin verirsiniz, oraya gidersiniz, çok pahalı bir otoparka park edersiniz, arabadan inersiniz – ışıkla dolu köknar çelenklerinin arasından yürüyün, ortaçağdan kalma tavanın önünde durun, kızaran yağın kokusunu alın ve çıngırağı duyun. çanlar, üflemeli çalan kayıtsız öğrenci ve sıcak şaraptan sarhoş olmuş insanların bağırışları. Peki o zaman şerefe!

Dolayısıyla, önümüzdeki haftalarda kendimi aşırı derecede abartılan başka bir olguya adayacağım: Yılbaşı Gecesi; zorunlu kolektif mutluluğa yönelik bu korkunç yükümlülük, vahşi silahlı saldırılar, başıboş yemek sefahatleri ve anlamsız içki içme. Yılbaşı gecesinden nefret ediyorum ve nedenini ayrıntılı olarak açıklayacağım. Eğer top önce bana isabet etmezse. Güçlü düşmanlarım olduğunu biliyorum. Her şeyden önce Noel Baba ve klanı. Belki de onlara bulaşmamalıydım. Dün yatağımda kesilmiş bir at sosisi buldum!

#Konular