Afganistan Şeriat Ne Zaman Geldi ?

Berk

New member
Afganistan’da Şeriat Rejimi Ne Zaman Kuruldu?

Afganistan, tarihsel olarak birçok farklı kültür ve yönetim biçimiyle şekillenmiş bir ülke olmuştur. Şeriat rejimi ise Afganistan’da özellikle 1990'ların sonlarından itibaren önemli bir yer tutmuştur. Bu yazıda, Afganistan’da şeriatın ne zaman kurulduğu, bu süreçteki önemli gelişmeler ve şeriatın Afgan halkı üzerindeki etkileri ele alınacaktır.

Afganistan’da Şeriat’ın Kökenleri

Afganistan, 20. yüzyılın ortalarına kadar çoğunlukla geleneksel yönetim biçimleriyle yönetilmiştir. Ülke, 1919’da İngiltere’den bağımsızlığını kazanmış ve ardından modernleşme çabalarına girmiştir. Ancak 1970’lerin sonlarına gelindiğinde, Afganistan’da Sovyetler Birliği’nin etkisi altında sosyalist bir yönetim kuruldu. Bu dönemde, Afgan halkının büyük bir kısmı, Sovyetler Birliği’nin Komünist ideolojisinin dini inançlarıyla çatıştığını düşünerek direnişe geçti.

Bu direniş, büyük ölçüde radikal İslamcı grupların başını çektiği bir mücadele halini aldı. 1979’da Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesinin ardından, direnişin önderliğini üstlenen mücahitler arasında, şeriat temelli bir yönetimi savunan gruplar da bulunuyordu. Bu dönemde, şeriatçı gruplar halkın desteğini kazanmak ve Afganistan’ı İslam hukuku çerçevesinde yönetmek için mücadele ettiler.

1996’da Taliban’ın Yönetimi ve Şeriat’ın Uygulanmaya Başlanması

Afganistan’daki şeriatın en belirgin ve resmi olarak uygulamaya konulmuş hali, Taliban hareketinin 1996’da iktidara gelmesiyle başladı. Taliban, Pakistan sınırındaki mülteciler arasında ortaya çıkan, radikal bir İslamcı hareketti. 1996’da başkent Kabil’i ele geçirerek Afganistan’ın büyük bir kısmında kontrolü sağlamışlardır. Taliban’ın kurduğu rejimde, şeriat, devletin yönetim şekli ve yasaların temeli olarak kabul edilmiştir.

Taliban, şeriatın katı kurallarını uygulamaya başlamış, kadınların eğitimini, çalışmasını ve kamusal yaşamda yer almasını yasaklamış, eğlenceyi ve kültürel etkinlikleri engellemiştir. Ayrıca, halkın dini kurallara uygun yaşamını sağlamak adına sokaklarda ahlaka aykırı hareketleri cezalandırmak için bir çeşit dini polisiye güç olan “Hizb-i-Enser” (İslami Polis) kurmuştur. Bu dönemde, şeriat kuralları, toplumun her yönüne, hukuk sisteminden toplumsal normlara kadar her alana etki etmiştir.

Şeriat Rejimi Altında Eğitim ve Kadın Hakları

Taliban, şeriat rejiminin en belirgin özelliklerinden biri olarak eğitim ve kadın hakları konusunda katı düzenlemeler getirmiştir. Kadınların eğitim alması yasaklanmış, kamuya çıkmaları tamamen kısıtlanmıştır. Kadınlar, ev dışında yalnız başlarına dolaşamaz hale gelmiş, yalnızca bir erkek eşliğinde dışarı çıkmalarına izin verilmiştir. Eğitim sisteminde de şeriat kurallarına uygun bir düzenlemeye gidilmiş ve modern bilimsel eğitim yerine dini eğitim ön plana çıkartılmıştır.

Afgan halkı, Taliban’ın uyguladığı bu yasalar nedeniyle büyük zorluklar yaşamış, birçok insan hakları ihlali yaşanmıştır. Özellikle kadınlar, eğitimsiz kalmış ve yaşamlarını tamamen ev içine çekmek zorunda kalmışlardır.

2001’de Taliban Rejiminin Düşüşü ve Sonrası

2001 yılında, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’nin Afganistan’ı işgal etmesiyle Taliban rejimi devrilmiştir. Ancak bu, Afganistan’daki şeriat uygulamalarının tamamen sona erdiği anlamına gelmemiştir. ABD’nin desteğiyle kurulan geçici hükümetler, Afganistan’da demokratik reformlar yapmayı hedeflemiş olsalar da, birçok bölgede Taliban’ın etkisi ve şeriatın izleri devam etmiştir. 2001 sonrası dönemde, özellikle güney ve doğu bölgelerinde, Taliban’ın tekrar güçlenmeye başlamasıyla birlikte, şeriat yasalarının uygulanmasına yönelik baskılar artmıştır.

2021’de Taliban’ın Tekrar İktidara Gelmesi ve Şeriatın Yeniden Yükselişi

2021 yılına gelindiğinde, Taliban bir kez daha Afganistan’da iktidara gelmeyi başarmıştır. ABD’nin 2021 yılında Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın Kabil’i yeniden ele geçirmesiyle, şeriat yeniden ülke genelinde egemen olmuştur. Bu ikinci iktidar döneminde Taliban, şeriat kurallarını daha katı bir biçimde uygulamayı sürdürmüştür. Kadınların kamusal yaşamdan tamamen dışlanması, eğitim haklarının kısıtlanması, sanat ve kültürel faaliyetlerin yasaklanması gibi uygulamalar tekrar gündeme gelmiştir.

Taliban’ın 2021’deki yönetimi, uluslararası toplum tarafından büyük ölçüde eleştirilmiş, ancak Afgan halkı için şeriatın uygulanmaya devam etmesi, çok derin toplumsal ve kültürel bir değişimin göstergesidir. Taliban’ın iktidara gelişiyle birlikte, Afganistan’daki günlük yaşamda şeriatın etkisi çok daha belirgin hale gelmiştir.

Şeriat ve Afganistan’ın Geleceği

Afganistan’da şeriatın etkisi, çok katmanlı ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Hem tarihsel hem de kültürel açıdan, şeriat Afgan halkının yaşamında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, şeriatın uygulanması, modernleşme çabalarına karşı bir engel olarak görülmektedir. Şeriat yasaları, eğitim, kadın hakları, özgürlükler ve toplumsal normlar konusunda ciddi kısıtlamalar getirmektedir. Afgan halkı, uzun yıllar süren savaşlar, yabancı müdahaleler ve radikal rejimlerin etkisiyle ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır.

Afganistan’ın geleceği, şeriat uygulamalarının daha da derinleşip derinleşmeyeceği ile doğrudan ilişkilidir. Uluslararası toplum ve bölgesel güçlerin politikaları, Afgan halkının özgürlükleri ve yaşam biçimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Ancak, şeriatın Afganistan’daki hâkimiyetinin ne kadar süreceği ve bu sürecin nasıl şekilleneceği, ülkedeki iç dinamiklere ve küresel politikaların etkilerine bağlı olarak zaman içinde değişkenlik gösterebilir.

Afganistan’daki Şeriatın Uygulanma Süreci: Zorluklar ve Tartışmalar

Afganistan’da şeriatın uygulanması, ülkenin kültürel ve dini geçmişiyle sıkı bir ilişki içerisindedir. Ancak, şeriatın modern dünyada nasıl işlediği konusunda büyük tartışmalar vardır. Eğitimde, sağlık hizmetlerinde ve insan hakları konusunda ortaya çıkan çatışmalar, şeriatın uygulanması konusundaki en büyük zorluklardan birini oluşturmaktadır. Afgan halkı, geçmişte olduğu gibi, bu dönemde de şeriatın nasıl yorumlanacağı ve halkın refahı ile nasıl bir ilişki kuracağı konusunda farklı görüşlere sahip olmaktadır.

Afganistan’da şeriat rejiminin ne zaman geldiği ve bu sürecin nasıl şekillendiği, hem tarihsel hem de güncel olarak dikkatle incelenmesi gereken bir konudur. Bu, sadece Afganistan’ın değil, tüm dünyanın güvenlik, haklar ve uluslararası ilişkiler açısından önemli bir mesele olmayı sürdürecektir.