7. sınıf konuşturma nedir ?

Berk

New member
[color=]7. Sınıf Konuşturma Nedir? Hangi Amaçla Yapılmalı?[/color]

Herkese merhaba,

Bugün, 7. sınıf konuşturma konusunu ele almayı istiyorum. Bu, eğitim sistemimizde sıkça karşılaştığımız, ama pek de üzerine fazla düşünülmeyen bir uygulama. Gerçekten bu uygulamanın öğrencilere ne kazandırdığı konusunda net bir görüşümüz var mı? Öğrencinin doğruyu söylemesi, anlamlı bir şekilde düşünmesi ve mantıklı bir şekilde ifade etmesi bekleniyor olabilir; fakat aslında bu uygulama, amacına ne kadar hizmet ediyor? Herkesin bu uygulamaya dair güçlü görüşleri olduğunu düşünüyorum. Hadi, bu konuda derinlemesine düşünelim ve hep birlikte tartışalım!

[color=]1. Konuşturma Ne Amaçla Yapılmalı?[/color]

Her eğitim yöntemi, belirli bir amaca hizmet eder. Ancak "7. sınıf konuşturma" uygulaması, bence çoğu zaman amacını net bir şekilde ifade edemeyen bir eğitim aracı haline gelmiş durumda. Genellikle öğrencilerin ders sırasında soru sorulmasıyla birlikte yapılan "konuşturma", öğretmenin belirlediği konularla ilgili bilgi aktarımına dayanıyor. Temel olarak, öğrencinin öğrendiği bilgileri doğru bir şekilde aktarabilme yeteneğini test etmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Ancak burada tartışılması gereken bir soru var: Bu uygulama gerçekten öğrencinin bilgi seviyesini ölçmek için mi kullanılıyor, yoksa sadece öğretmenin dersin kontrolünü elinde tutması için mi? Çoğu zaman, konuşturmanın öğretici yönü kayboluyor ve sınıfta kontrol sağlamak amacıyla yapılan sıradan bir işlem haline geliyor. Öğrencinin fikirlerini özgürce ifade etmesi, derse katılımı ve içsel düşünme becerilerinin gelişmesi gerektiği bir dönemde, "konuşturma" uygulaması, yer yer sınırlayıcı ve zorlayıcı hale gelebiliyor.

Stratejik Perspektif (Erkeklerin Bakış Açısı): Genellikle strateji ve analitik düşünme becerisi geliştirmeye odaklanan erkeklerin gözünden bakıldığında, konuşturma süreci çoğu zaman öğrencinin düşünsel kapasitesini ölçmek yerine basitçe doğru cevap verip veremeyeceğine dayalı bir süreç olarak algılanabilir. Bu, öğrencilerin mantıklı düşünme yeteneğini değil, ezber bilgilerini sorgulayan bir uygulama haline geliyor.

[color=]2. Öğrencinin Kendi Görüşlerini Aktarması: Bir Adım Geride Kalmak mı?[/color]

Konuşma yeteneği, yalnızca bilgiyi aktarmaktan çok daha fazlasıdır. Gerçekten bir öğrencinin düşüncelerini doğru bir şekilde ifade edebilmesi, empati kurabilmesi ve olaylara farklı açılardan yaklaşabilmesi gerekir. Ancak, 7. sınıf konuşturma uygulamasında, çoğu zaman öğrenciden yalnızca doğru cevabın verilmesi bekleniyor. Bu da öğrencilerin özgün düşünme becerilerini sınırlıyor.

Özellikle empatik bakış açıları geliştirmeye çalışan öğrenciler için bu durum hayal kırıklığı yaratabilir. Çünkü "konuşturma" uygulaması, öğrencilere düşündüklerini aktarabilme değil, belirli bir kalıp içerisinde doğru cevabı verebilme fırsatı tanır. Bu durum, eğitimde olması gereken yaratıcı ve çok yönlü düşünmeyi sınırlayan bir etki yaratır.

Empatik Perspektif (Kadınların Bakış Açısı): Kadınlar, genellikle sosyal etkileşimler ve empati üzerine odaklanır. 7. sınıf konuşturma, bazen öğrencinin düşüncelerini ifade etmesine engel olabilir. Birçok öğrenci, sınav baskısıyla değil, özgürce düşünmek ve hissedilenleri ifade etmek ister. Bu, özellikle çocuklar için oldukça önemli bir süreçtir. Ancak ne yazık ki, konuşturma sadece bilgi transferi olarak algılanır ve çocukların duygusal gelişimlerine katkıda bulunmaz.

[color=]3. Yapıcı Eleştirinin Yerine Zorlayıcı Bir Formül Olması[/color]

Konuşmanın amacı, öğrencilerin kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştirmek olmalı. Fakat, çoğu zaman öğretmenler bir öğrenciyi konuştururken, yanlış yapma korkusunu artıran bir baskı yaratabiliyor. Bu da öğrencilerin yaratıcı düşünme kapasitesini engeller. Öğrenci doğruyu söylemeye odaklanır, ancak kendi düşünceleri yerine başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışır. Bu, öğretmenin ve eğitim sisteminin öğretme biçimini de sorgulatıyor.

Özellikle, konuşturmanın zayıf yönlerinden biri, çoğu zaman öğretmenin sınıfı yönetmek amacıyla öğrencilerin sesini kısmaya çalışmasıdır. Bu da, sınıf içindeki iletişimi engeller ve derse katılımı zayıflatır. Birçok öğrenci, konuyu anlamadığında sesini yükseltmek yerine, yanlış yapma korkusuyla sessiz kalmayı tercih eder. Bu durum, öğrencinin eğitim sürecinde geri adım atmasına neden olabilir.

Stratejik Perspektif (Erkeklerin Bakış Açısı): Erkekler genellikle çözüm odaklıdır ve stratejik bir bakış açısıyla, konuşturmanın daha çok bir sorunu çözme aracı olması gerektiğini savunabilir. Ancak çoğu zaman, konuşturma, öğrencinin problem çözme becerisini geliştirmek yerine, bilgi transferine odaklanır. Bu, çözüm odaklı bir yaklaşımı engeller ve öğrencinin daha derinlemesine düşünmesini engeller.

[color=]4. Sosyal Etki: 7. Sınıf Konuşturma Öğrencinin Öz Değerini Nasıl Etkiler?[/color]

Bir öğrencinin sınıfta sık sık konuşturulması, onun özgüvenini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Eğer öğrencinin her defasında doğru cevap verememesi, sınıf arkadaşları tarafından eleştirilirse, bu onun öz-değerini düşürebilir. 7. sınıf öğrencileri, sosyal çevreleri içinde kabul edilmek isterler ve sınıf içindeki bu tür sosyal etkileşimler, onların psikolojik gelişimlerini etkileyebilir.

Bununla birlikte, başarılı bir şekilde konuşturulan öğrenciler ise, sınıf içinde genellikle daha çok değer görür. Ancak bu değer sadece doğru cevaplara dayanıyor. Öğrencilerin kişisel özellikleri, değerli fikirleri ya da empatik bakış açıları genellikle göz ardı edilir.

Empatik Perspektif (Kadınların Bakış Açısı): Kadınlar, genellikle diğer insanların duygusal hallerine duyarlıdır ve öğrencilerin kendi düşüncelerini ifade edebilmesi, sosyal ortamda kendilerini değerli hissetmeleri için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, konuşturma uygulaması, bir öğrencinin duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Sadece doğru cevaba odaklanmak, öğrencilerin farklı düşünme biçimlerini görmezden gelmeye yol açar.

[color=]Sonuç: 7. Sınıf Konuşturma Sistemi Gerçekten İyi Mi?[/color]

7. sınıf konuşturma uygulaması, öğretmenlerin öğrencileri değerlendirmeleri için pratik bir yöntem olabilir, ancak birçok açıdan eksik bir sistem gibi görünüyor. Eğitimde özgür düşünme, empati ve yaratıcı ifade özgürlüğü, konuşturmanın zayıf yönlerinin gerisinde kalıyor. Öğrencilerin düşüncelerini derinlemesine analiz etmek ve onların görüşlerine değer vermek, daha verimli bir öğrenme ortamı yaratabilir.

Sizce 7. sınıf konuşturma uygulaması, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştiriyor mu, yoksa sadece ezberci bir eğitim sisteminin parçası mı? Öğrenciler özgürce ifade edebilmek yerine, sistemin beklentilerine mi göre hareket ediyorlar?