VADODARA: Manoj’un arka bahçesindeki ‘vahşi’ bitki Tripati ilk başta fark etmedi bile, sadece sahibinin dikkatini çekmek için değil, aynı zamanda birkaç ay öncesine kadar onu kökünden sökmeye yönelik önceki planlarını da bozmak için sürekli olarak fazlasıyla yükseldi.
Aynı zamanda, bir sakini olan Tripathy ile aynı sıralardaydı. Akota, nadir bir Tulsi (fesleğen) bitkisine baktığını fark etti. Kutsal bitkinin doğal olarak büyümesine izin verdi ve bugün yedi fit yüksekliğinde, eyaletteki en uzun Tulsi bitkilerinden biridir.
Gururlu sahibi şimdi Yunanistan’da bulunan 3 metre yüksekliğindeki bir tulsi veya fesleğen bitkisinin dünya rekorunu kırmak istiyor.
“Hiç tohum ekmedim. Tulsi bitkisi, yaklaşık bir buçuk yıl önce arka bahçemde kendi kendine büyüyen yabani bir bitkiydi, ta ki bir gün onun bir Tulsi bitkisi ve aynı zamanda ender bir tür olduğunu fark edene kadar. Vadodara’da emekli bir gelir vergisi çalışanı olan Tripathy, TOI’ye verdiği demeçte, ilk birkaç ayda hızlı büyüme fark edilmedi ve ardından bitkinin çiçek açtığını gördüm.
Tripathy, “Özel bir bakım gerektirmeden büyümeye devam etti ve her zamanki gibi düzenli olarak suladım ve sabahları her gün puja verdim. Büyümeyi sağlamak için ayrıca birkaç kez budadım,” dedi. Ama boyu 1,80’i aştığında, Tripathy bitkiyi kaldırmayı bile düşündü.
“Neyse ki, fesleğen bitkileri hakkında internette biraz araştırma yapmaya karar verdim ve bu bitkilerin nadiren bu kadar büyüdüğünü öğrendim. Bu yüzden onları sakladım. Bitki yaza dayanamasa da, büyüyeceğinden emin olmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. ülkedeki en uzun Tulsi bitkisi olacak,” diye ekledi Tripathy.
“Bu özel bitkinin adı Ram Tulsi (Ocimum sanctum) ve çoğu evde bulunur. Ancak bu Tulsi’nin bu kadar büyümesi nadirdir. Muhtemelen sadece hayatta kalmasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda onu çok büyük yapan iyi bir ortam, toprak ve su aldı” dedi. KL Dubybir botanikçi ve eski teknik memuru Gujarat Tıbbi Bitkiler Konseyi.
Şu anda, Madhya Pradesh ve Kerala’da yaklaşık 3 metre yükseklikte iki uzun fesleğen bitkisi tescil edilmiştir.