2024 sonuna kadar hangi sobaların değiştirilmesi gerekiyor?

EkoIte

Member
Ahşap veya pelet modelleri
Isınma yasağı: 2024 sonuna kadar hangi sobaların değiştirilmesi gerekiyor?





Bazı sobalar 2024’ün sonundan sonra artık kullanılamayacak (sembol görseli)

© Silas Stein / DPA


Aristoteles Zervos tarafından


16.05.2023, 12:02
2 dakika



Odun veya pelet için eski sobaların gelecekte değiştirilmesi gerekecektir. Nedeni ince toz kirliliğinde yatmaktadır. 2024 yılı sonundan sonra hangi fırınların kullanılamayacağı ve hangi durumlarda istisnalar olduğu.





Bu makale ilk olarak RTL.de’de yayınlandı


Şu anda ısıtma sistemleri konusunda çok sıkıntı var. Gazlı ve mazotlu ısıtmanın sonu yakında geliyor. Ancak şimdi kontrol edilmesi gereken başka bir ısıtma seçeneği daha var: Eski sobalarla ısıtma. RTL, hangi modellerin ve vintagelerin etkilendiğini bilir.


Şöminelerden kaynaklanan partikül kirliliği




Odun yakan sobalar söz konusu olduğunda, şu anda özellikle moda olmayan ama yine de her yerde bulunan bir terim var: ince toz kirliliği. Bunu kontrol altına almak için 1. Federal İmisyon Kontrol Yönetmeliği (BImSchV) 22 Mart 2010’da yürürlüğe girdi.


Yönetmelik, özel konutlarda olduğu kadar sanayi ve ticarette de küçük yakma sistemlerinin kurulumunu, kalitesini ve işletilmesini düzenler. Federal İmisyon Kontrol Yasası kapsamında onay gerektirmeyen küçük ve orta ölçekli yakma tesisleri için geçerlidir.


Bunlar şunları içerir:

  • Baca
  • soba
  • kiremitli soba
  • pelet sobası
  • günlük soba
  • talaş sobası
  • kömür ocağı

Yönetmelik temel olarak eski sobaların ne zaman ve hangi emisyon değerlerinde hizmet dışı bırakılacağını ve hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini şart koşuyor. 2020 yılı gibi erken bir tarihte 1995 yılından önce inşa edilen ve belirli sınır değerleri sağlayamayan fırınların kapatılması gerekmiştir.


Bu ocakların artık denetlenmesi gerekiyor




1 Ocak 1995 ile 21 Mart 2010 arasında işletmeye alınan odun sobaları 31 Aralık 2024 tarihine kadar değiştirilmelidir. Önemli: Değişim, yalnızca BImSchV’nin 1. seviyesinin aşağıdaki sınır değerlerine sahip olması durumunda yapılmalıdır. aşılmaz:

  • 2,0g/m³ karbon monoksit emisyonu
  • 0,075 g/m³ ince toz emisyonları

Ayrıca yakma sistemi en az yüzde 75 (çini soba: yüzde 80) verimliliğe sahip olmalıdır.


Limit değerlere uygunluğunuzu belgeleyen üretici sertifikanız varsa veya baca temizleyicisi ile yerinde yapılan ölçümden geçerseniz, soba zaman kısıtlaması olmadan çalışmaya devam edebilir. Bazı cihazlarda filtre takılarak da limit değerlere ulaşılabilir.


Soba spesifikasyonları karşılamıyorsa ve yükseltilemiyorsa, hizmet dışı bırakılmalı ve mevcut spesifikasyonları karşılayan daha yeni bir modelle değiştirilmelidir. Federal Çevre Ajansı genellikle 15 yaşından büyük sistemlerin değiştirilmesini önerir. İpucu: Yeni bir soba alırken, yüksek verimlilik ve düşük emisyonlara odaklanılmalıdır.


ısı pompası, yalıtım, pencereler

Ev tadilatı için devletten para var.




Odun yakan sobalar için istisnalar vardır




Ancak istisnalar da var. 2024 yılı sonuna kadar her sobanın değiştirilmesi gerekmemektedir. 1. BImSchV’ye göre aşağıdaki şömineler hariç tutulmuştur:

  • Evdeki tek ısı kaynağı olan sobalar
  • nadiren ateşlenen açık şömineler
  • temel sobalar
  • 1950’den önce inşa edilmiş tarihi fırınlar
  • Pişirme ocakları, fırınlar ve banyo ocakları

Ne tür bir fırın kullandığınızdan emin değilseniz, bir profesyonel çağırın. Daha sonra sobanızın istisna kapsamına girip girmediğini onaylayabilir – ve gerekirse sınır değerleri yerinde ölçebilir.


RTL.de/nk

#Konular